سبد خرید

4 روش برخورد با همکار زیرآب زن(از پشت خنجرزن)

4 روش برخورد با همکار زیرآب زن(از پشت خنجرزن)

تا حالا شده از زیرآب زدن همکارتون به ستوه آمده باشید و ندانید که در برخورد با او چه کار کنید؟ پس نیاز داریم روش برخورد با همکار زیرآب زن را یادبگیریم تا کمتر آسیب ببینیم.

زیرآب زنی یعنی گزارش دادن به یک نفر در ارتباط با یک موضوع به صورت راست یا دروغ. زیرآب زنی یعنی از سر حسادت و کینه از کسی بدگویی کنیم تا آن شخص اعتبارش را از دست دهد.

منظور از زیر آب زنی، گزارش کار خلاف یک کارمند به مدیر، مثل اختلاس یا دزدی در شرکت، نیست.

زیرآب زدن به شکل های زیر اتفاق می افتد:

1- گزارش دروغ در مورد یک شخص:

یعنی با دلایل دروغین، کاری که کسی انجام نداده به او نسبت داده شود یا کاری که کسی انجام داده، از او ساقط شود.

2- گزارش درست در مورد یک شخص:

در اینجا رفتار نادرست شخصی با حالت غُلُو به کس دیگری گفته می شود تا باعث تخریبش شود.

3- گزارش تفسیر و قضاوت های خود در مورد رفتار  یک شخص:

یعنی رفتارهای یک شخص بر اساس تفکرات خود، قضاوت و تفسیر منفی شود و به خاطر خراب کردن او، به دیگران گفته شود.

زیرآب زنی یک از مسائل مهمی است که در کشور ما وجود دارد. همکار زیرآب زن، چنان از پشت به ما خنجر یا زیرآبمان را می زند که فکرش را هم نمی کنیم. قبول دارید؟ در این مقاله 4 روش برخورد با همکار زیرآب زن را یاد می گیریم تا کمتر آسیب ببینیم، کمتر به مشکل بخوریم و بهتر پیش برویم.

روش برخورد با همکار زیرآب زن

روش اول- با او ارتباط نزدیک تری برقرار کنیم

یعنی با او دوست شویم، رابطه ی صمیمانه تری را برقرار کنیم و به او کمک کنیم تا پیشرفت کند. بعد از صمیمیت، بررسی کنیم که آیا می توانیم به او کمک کنیم که رفتار بهتری داشته باشد؟ آیا بعد از صمیمیت، آن همکار، رفتار زیرآب زنی اش را ترک می کند؟

ممکن است او در حق ما آنقدر بدی کرده باشد که بگوییم این شخص شایسته ی صمیمیت، دوستی و کمکم نیست. یادمان باشد با ایجاد رابطه ی بهتر و صمیمانه تر، تنش های محیط اطرافمان کمتر خواهد شد. همچنین با ایجاد رابطه ی صمیمانه، همکار زیرآب زن، خجالت زده ی رفتارهای منفی قبلی خود خواهد شد.

روش برخورد با همکار زیرآب زن

روش دوم- به دیگران گزارش کامل دهیم

یادمان باشد اگر گزارش کار خوب ننویسیم، همکار زیرآب زن از ما سوء استفاده خواهند کرد.

پس مدام با دیگران صحبت کنیم و از کارهایمان که در حال انجامش هستیم، بگوییم. اینطوری شفاف خواهیم شد. وقتی واضح و شفاف باشیم، همکار زیرآب زن، دیگر کاری از دستش بر نمی آید. چون دیگر چیز پنهانی از ما وجود ندارد که بخواهد راجع به آن صحبت کند.

بنابراین هر کاری را که انجام می دهیم، در گزارش بنویسیم و تحویل مدیر دهیم. اینطوری همه چیز واضح و آشکار می شود. در این شرایط هیچ فردی نمی تواند به ما بگوید که کم کاری می کنیم. همچنین با گزارش نویسی، دیگر کسی نمی تواند اشتباهاتش را تقصیر ما بیندازد.

اگر نام ما به نیکی در میان آدم ها جا بیفتد، همکاران دیگر نمی توانند زیر آب ما را بزنند و آنها هستند که نامشان به بدی جا میوفتد و دیگر کاری از دستشان بر نمی آید.

روش برخورد با همکار زیرآب زن

روش سوم- مهارت ارائه ی توانایی هایمان را یاد بگیریم

یادمان باشد که اگر مهارت ارتباطی مان ضعیف باشد و نتوانیم توانمندی هایمان را به خوبی ارائه دهیم یا اگر فن بیان خوبی نداشته باشیم، همکار زیرآب زن از ما سوء استفاده خواهد کرد.

پس در این شرایط ضروری است که مهارت ارائه ی توانایی هایمان را به خوبی بلد باشیم. یعنی بلد باشیم به دیگران نشان دهیم که انسان توانمندی هستیم. اینطوری همه می گویند: معلومه که این ایده ی فلانیه!

حالا وقتی من یه مهارتی رو بلدم، چطوری توانمندی هام را بروز بدم؟

ضعیف ترین روش بروز توانمندی ها این است که مستقیم بگوییم: آقا من این توانمندی رو دارم. من این کار رو می تونم انجام بدم. من این کار رو انجام دادم. من اینطوری ام. من خیلی آدم موفقی ام. من خیلی آدم خفنی ام. 

اما قوی ترین روش بروز توانمندی ها، پرسیدن نظر است.

یعنی به جای اینکه بگوییم:

  • من اینجوری ام.
  • من این کار رو می کنم.
  • من این کار رو کردم.

نظر بپرسیم:

  • من فلان چیز رو بلدم. به نظرتون به کار میاد؟
  • من روی فلان موضوع کار کنم، خوبه؟
  • نظرتون رو تا اینجای کار می خواستم بدونم که …

برخی کارمندان به مدیر شکایت می کنند که: کار ما دیده نشد. ما روی اون پروژه کار کردیم، اون همه وقت گذاشتیم، دیده نشد.

مدیر می گوید: من از اون پروژه خبر نداشتم! شما واسه خودتون رفتید یه پروژه انجام دادید!

کارمند می گوید: چرا، اون روز بهتون گفتم!

مدیر می گوید: آهان، اون روز که توی سالن سخنرانی بهم گفتی رو می گی؟ اونموقع که داشتیم می دوئیدیم برای مراسم سخنرانی آماده بشیم؟

کارمند می گوید: آره، آره، همونجا.

مدیر می گوید: واقعاً توقع داری من یادم باشه؟! وقتی تو اینقدر زحمت کشیدی، چرا من نباید ببینم؟ من زحمات رو می بینم. ولی خُب، یادم رفته. تویی که باید خوب و به موقع ارائه کنی.

بروز توانمندی ها به روش غلط:

کارمند به مدیر می گوید: آقای فلانی، ما یک پیج اینستاگرام در رابطه با شرکت زدیم، کلی هم محتوا توش گذاشتیم. ولی شما اصلاً یک نگاه نکردید که ببینید. یک نظر هم ندادید. 

مدیر می گوید: چی؟! شما یه دونه پیج جداگونه از نمایندگی اصلی زدید؟!

کارمند می گوید: بله.

مدیر می گوید: خُب، این کار که برخلاف قانونه! اگه بفهمند ما این کار رو کردیم، نمایندگی مون باطل میشه کلاً!

پس بدترین روش بروز توانمندی ها این است که بگیم من این کار رو کردم. با این روش، خیلی وقت ها ضایع می شویم چون کار اشتباه را انجام داده ایم.

بروز توانمندی ها به روش درست:

کارمند به مدیر می گوید: آقای فلانی، من یک دوره ی آموزشی شرکت کردم که یاد می ده چطوری با نرم افزار OBS، وبینارهای با کیفیت تری رو برگزار کنیم. خواستم از شما بپرسم که به نظرتون آیا می تونیم این کار رو با هماهنگی شما پیش بریم؟ 

حالا مدیر چه بخواهد نه بگوید، چه بخواهد بله بگوید، در هر دو صورت وقتی فهمیده بودن این کارمند را می بیند و کیف می کند که دارد به خوبی توانمندی هایش را بروز می دهد و می گوید من کلاس OBS رفتم. و این کارمند با روش اشتباه نگفت: من به خاطر شما کلاس OBS دارم میرم! بلکه با روش درست گفت: من خودم کلاس آموزش OBS رفتم و این به ذهنم رسید، خوبه یا نه؟ حالا یا  مدیر می گوید: بله، شما می تونی بری سراغ پیاده سازی OBS. یا می گوید: نه، چون در حالت حاضر اولویت های دیگه ای داریم، همین سیستم فعلی مون خوبه. 

و اگر مدیر، بله بگوید، این کارمند در ادامه مدام مدیر را در جریان کارهایش می گذارد که: خُب، نظرتون چیه؟ تا الان، این کار رو کردیم. تا اینجا نظری دارید؟

و اینطوری این کارمند توانمندی هایش را به درستی بروز می دهد.

روش چهارم- در میان گذاشتن مسئله ی زیر آب زنی با مدیر

در نهایت اگر با سه روش بالا، این مسئله حل نشد، این موضوع را با مدیر در میان بگذاریم.

بگویم: آقای فلانی، من حس می کنم برخی از دوستان حرفهایی میزنند که صحت نداره. اگر دغدغه ای هست، به من بگید که من مسئله رو رفع کنم. چون اینطوری فکر می کنم سلامت محیط کارمون می تونه آسیب ببینه.

هشدار: اگر کار اشتباهی کردیم و شخصی خطایمان را به دیگری گفت، بهترین کار این است که اشتباهمان را بپذیریم، عذرخواهی کنیم و درصدد جبران آن اشتباه بربیاییم. سپس به شخص که اشتباه ما را لو داده است بگوییم که ما انسانیم و هیچ انسانی کامل نیست و هر انسانی اشتباه می کند.

جهت یادگیری روش درست عذرخواهی کردن، آموزش عذرخواهی را مطالعه بفرمایید.

در این مقاله با 4 روش برخورد با همکار زیرآب زن آشنا شدیم:

  1. با او ارتباط نزدیک تری برقرار کنیم.
  2. به دیگران گزارش کامل دهیم.
  3. مهارت ارائه ی توانمندی هایمان را یاد بگیریم.
  4. در میان گذاشتن مسئله ی زیرآب زنی با مدیر.

دوستان عزیزم مرا در اینستاگرام فالو کنید تا از مطالب آموزشی مفید در زمینه ی مهارت های ارتباطی، بهره مند شوید. جهت فالو کردن، روی لینک زیر بزنید:

اینستاگرام من

برگرفته از:

بیشتر از یک

دیدگاه‌ها ۶