سبد خرید

گزارش کارگاه شخصیت آهنین

گزارش کارگاه شخصیت آهنین

کارگاه شخصیت آهنین در تاریخ 14 آذر 98 از ساعت 15 تا 19 ، با حضور جمعی از عزیزان برگزار شد.

در این کارگاه در مورد مباحث زیر صحبت کردیم:

  • مسیر عصبی
  • عزت نفس
  • انتقاد پذیری
  • انتقاد کردن

در ابتدای کارگاه به بحث مسیر عصبی پرداختیم.یاد گرفتیم که جهت یادگیری هر مهارتی نیاز هست که یک مسیر عصبی جدید را در مغزمان بسازیم.برای ساختن یک مسیر عصبی جدید،نیاز به تمرین و تکرار زیادی داریم.

دفعات اول تمرین،چون هنوز مسیر عصبی قوی نشده است،ممکن است خرابکاری کنیم،اشتباه کنیم،فراموش کنیم،ما را نادیده بگیرند، ما را مسخره کنند و به ما بخندند و یا با ما مقابله کنند.بنابراین این درد سرها بخشی طبیعی از ساخته شدن یک مسیر عصبی هستند.

پس در ابتدای تمرین هر مهارتی با این آگاهی، نا امید نشویم و به تمرین کردن ادامه دهیم.ممکن است حتی تا بیست بار اول خرابکاری کنیم.

مریم معتمد پویا
مسیر عصبی اشتباه

یادگرفتیم که ما انسان ها معمولا آنقدر یک رفتار بد را تکرار کرده ایم تا برایش یک مسیر عصبی قوی ساخته ایم.یکی از مسیرهای عصبی اشتباه که در مغز ما شکل گرفته است،انتقاد کردن و مواجهه با انتقاد به روش اشتباه است.

حالا اگر بخواهیم انتقاد را به روش درست یاد بگیریم،کارمان خیلی سخت است.چون یک مسیر عصبی اشتباه در مغز ما از قبل وجود دارد، حالا باید یک مسیر عصبی قوی دیگر در مغزمان ایجاد کنیم.پس برای یادگیری انتقاد، نیاز به تمرین و تکرار خیلی زیاد داریم.

مریم معتمد پویا
عزت نفس

بعد به سراغ بحث عزت نفس رفتیم.گفتیم که عزت نفس یعنی اینکه هم من ارزشمند هستم و هم همه ی موجودات و انسان های دیگر.پس اولا نباید به کسی اجازه دهیم که با انتقادش به شخصیت ما توهین کند و جلوی جمع به ما یک احساس بی ارزشی دهد.

چون اینطوری عزت نفسمان پایین می آید.پس لازم است که راه انتقاد پذیری را یاد بگیریم.

دوما ما هم به کسی توهین نکنیم.یعنی از کسی جوری انتقاد نکنیم که شخصیتش را زیر سؤال ببریم و به او احساس بی ارزشی دهیم.چون اینطوری عزت نفس دیگران را پایین می آوریم.پس لازم است که راه درست انتقاد کردن را هم یاد بگیریم.

در پایان این بحث، یک استراحت کوتاه داشتیم.

در بخش بعدی کارگاه به سراغ بحث انتقادپذیری رفتیم.گفتیم که اکثر آدم ها انتقاد را به صورت چیزی می بینند که کسی به سمت آن ها پرتاب می کند.بنابراین واکنش آنها در برابر یک انتقاد این است که یا پناه می گیرند یا فرار می کنند یا اگر زورشان برسد، حمله می کنند.

هنر این است که به جای پناه گرفتن، فرار کردن و حمله کردن، بایستیم و آن چیزی را که به سمتمان پرت کرده اند، بگیریم و طلای داخلش را در بیاوریم.حالا با این دید می توانیم به هر انتقادی به چشم یک هدیه نگاه کنیم.اینطوری از هر انتقادی چه از سر دلسوزی و محبت و چه از سر دشمنی به نفع خودمان استفاده می کنیم.

حالا با این مقدمه به سراغ مراحل مواجهه با انتقادات رفتیم.

مریم معتمد پویا
مراحل انتقادپذیری

مراحل مواجهه با انتقادات:

  1. گوش دادن مؤثر
  2. تشکر از توجه
  3. ابراز تأسف
  4. پرسیدن سوال(یافتن دلیل)
  5. جبران یا توضیح
  6. برنامه ریزی برای تغییر رفتار خودمان

یادگرفتیم که چگونه با مراحل بالا،به دیگران اجازه ندهیم که به شخصیت ما توهین کنند و طلای هر انتقادی را در بیاوریم.

 بعد به صورت عملی،دونفر دونفر،این مراحل را تمرین کردیم.

مریم معتمد پویا

در ادامه یادگرفتیم که به چه انتقادهایی اصلا جواب ندهیم.همچنین یاد گرفتیم که وقتی یک نفر در حال دشنام دادن به ماست،چه برخوردی با او داشته باشیم.

در بخش بعدی به سراغ بحث انتقاد کردن رفتیم.در اینجا یادگرفتیم هر چه قدر که یک انتقاد ملایم و اصولی مطرح شود، برای آدم ها درد دارد.پس تا حد ممکن دردش را کم کنیم.همچنین فقط در صورتی که آن رفتار اشتباه ارزش آن درد را دارد، انتقاد کنیم و جوری از کسی انتقاد کنیم که منجر به کدورت و تلافی کردن نشود.

شرایط پیش نیاز انتقاد کردن را یادگرفتیم.نکته ی مهم این است که تا می توانیم انتقاد نکنیم تا ارزش حرف هایمان کم نشود.انتقاد را فقط با هدف اصلاح رفتار کسی انجام دهیم نه برای خودنمایی خودمان.یادمان باشد به آدم مرتبط انتقاد کنیم و در جمع از کسی انتقاد نکنیم.

حال با دانستن شرایط پیش نیاز انتقاد، به سراغ مراحل انتقاد کردن رفتیم.

مراحل انتقاد کردن
مراحل انتقاد کردن

مراحل انتقاد سازنده:

  1. اجازه گرفتن
  2. حسن جویی یا اعتراف به اشتباه خودمان
  3. بیان شخصی بودن نظر
  4. اشاره به رفتار نه شخصیت
  5. ارائه ی راهکار
  6. دادن وقت و اختیار

سپس در گروه های دو نفره مراحل بالا را تمرین کردیم.

بعد به یک سری از اشتباهات رایج غیرکلامی در انتقادکردن پرداختیم:

  • گارد گرفتن
  • عدم رعایت فاصله ی مناسب
  • هم راستا نبودن
  • همگام نبودن
  • عصبانی بودن چهره

در پایان کارگاه یادآوری کردم که به محض اینکه بخواهیم فرمول های انتقادپذیری و انتقاد کردن را در زندگی روزمره پیاده سازی کنیم چون مسیر عصبی هنوز شکل نگرفته و همچنین دیگران به رفتار جدید ما عادت ندارند،یک عده ما را نادیده می گیرند ،یک عده به ما می خندند و یک سری لج می کنند.

و در نهایت اگر با سماجت به تمرین و تکرار ادامه دهیم،مسیر عصبی قوی در ما شکل می گیرد و در نهایت تغییر می کنیم.اینگونه کیفیت روابطمان خیلی بهتر از قبل خواهد شد و یک زندگی فوق العاده را برای خودمان و اطرافیانمان  رقم خواهیم زد.

از افرادی که در کارگاه شرکت کردند،تشکر می کنم که برای یادگیری و رشد خودشون اهمیت قائل هستند.

دوستان عزیزم شما می توانید فیلم کارگاه شخصیت آهنین را تهیه کنید.

 

دیدگاه‌ها ۰