چگونه اسم افراد را به خاطر بسپاریم؟

- تا حالا برایتان اتفاق افتاده که با کسی که قبلاً می شناختید، روبرو شده باشید، اما اسمش را به خاطر نیاورده باشید؟
- تا حالا شده هنگام معرفی دوستان و آشنایان به همدیگر، درست در همان لحظه هرچقدر فکر کردهاید، اسمشان یادتان نیامده باشد؟
- تا حالا شده با کسی سر صحبت بازکرده و اسم او را پرسیده باشید، اما هنگام گفتگو اسمش را فراموش کرده باشید؟
اگر به تازگی با کسی آشنا شدهایم، یکی از راهها برای اینکه روی او تأثیر مثبتی بگذاریم و به او حس مهم و استثنایی بودن بدهیم این است که در طول گفتگو چند بار اسمش را به زبان بیاوریم. بهاینترتیب گرمی و صمیمیت زیادی بین ما به وجود خواهد آمد.
[alert type=”success”]داستان:چند وقت پیش در یک دوره آموزشی شرکت کرده بودم.بعد از گذشت چند ماه از شروع کلاس، استادم هنوز اسم مرا یاد نگرفته بود.او هر بار میخواست مرا صدا بزنند، میگفت:راستی اسمت چی بود؟من خیلی از این بابت ناراحت میشدم.این مسئله باعث شد هیچوقت استادم را دوست نداشته باشم.[/alert]
[alert type=”success”]داستان:چند هفته پیش به یک جشن عروسی رفتیم.خانم برادرم اولین بار بود که در میان آن جمع حاضر میشد.زمانی که میخواستم برخی از فامیلهای دورمان را به او معرفی کنم،گاهی ذهنم قفل میکرد و اسم آن فامیل به یادم نمیآمد و از این بابت شرمنده میشدم.[/alert]
[alert type=”success”]داستان:در سفرهای طبیعتگردیام، ویژگی منحصربهفرد یکی از لیدرها به نام محمد برایم جالب بود.محمد یک کوهنورد حرفهای است. ابتدای سفر، همه مسافرها به جلوی اتوبوس میرفتند و خودشان را معرفی میکردند. در پایان مراسم معرفی، محمد به هرکداممان اشاره میکرد و اسم تکتکمان را با صدای بلند به زبان میآورد. وقتی نوبت هرکدام از ما میرسید و میدیدیم محمد اسم کوچکمان را درست میگوید،چنان شوقی وجودمان را فرامیگرفت که نگو و نپرس. برای منی که بهسختی اسم آنهمه آدم در ذهنم میماند، عجیب بود که محمد چگونه توانسته اسم بیستوپنج نفر را بهصورت همزمان حفظ کند. در طول سفر، هر بار که محمد ما را به اسم کوچک صدا میزد،کلی ذوق میکردیم.اینگونه یک فضای دوستانه به وجود میآمد و یخهایمان آب میشد. بعدها فهمیدم اسم کوچک هرکسی زیباترین آهنگی است که او میشنود.[/alert]
[alert type=”success”]اسم کوچک من مریم هست.چون فراوانی اسم مریم در ایران زیاد است،هر جای جدیدی که می روم،حتما چند نفر دیگر هم اسمشان مریم است.برای همین آدم ها ترجیح می دهند به جای اسم کوچکم،فامیلی ام را صدا کنند.یادم می آید به همین دلیل در دوران مدرسه و دانشگاه،همکلاسی هایم مرا با فامیلی ام صدا می کردند.این موضوع برام خوشایند نیست،چون دوست دارم اسم کوچکم را از زبان آدم ها بشنوم.تا جایی که بعضی وقت ها با خودم می گویم ای کاش یک اسم خاص با فراوانی کمتر داشتم تا آدم ها مرا با اسم کوچکم صدا می کردند.[/alert]
[alert type=”info”]اقدامک:این بار در خلال گپ زدن با کارمند بانک، یکی دو بار اسم او را به زبان بیاورید.خواهید دید که در ادامه چگونه برخورد او با شما بهتر خواهد شد.[/alert]
بعضی وقتها ممکن است یک دوست قدیمی را بعد از سالها ببینیم.در این دیدار، از این بابت که او اسم ما را یادش هست، شگفتزده میشویم،اما هر چه فکر میکنیم اسم او یادمان نمیآید.اینطوری هم ما شرمنده میشویم و هم او ناراحت میشود.
[alert type=”success”]داستان:چند روز پیش یکی از همسایههایمان را دیدم، بااینکه قبلاً اسمش را میدانستم و او را چندین بار دیده بودم،اسمش خاطرم نیامد.[/alert]
به یادآوردن نام افراد مهارتی است که قابل به دست آوردن است.
بیشتر آدمها میدانند که به یادآوردن اسم افراد چقدر مهم است اما میگویند حافظه من در مورد اسم افراد افتضاح است. یکی از سؤالات رایجی که شاگردانم در کلاس مهارتهای ارتباطی از من میپرسند این است که خانم معتمد پویا که چگونه میتوانیم اسم افراد را به خاطر بسپاریم؟
با بهکارگیری برخی روشها و تمرینات کافی که در ادامه میگویم، میتوانیم در به خاطر سپاری اسم افراد مهارت پیدا کنیم.
Contents
چرا اسم افراد را فراموش میکنیم؟
دلیل فراموشی ما، تداخل است.تداخل، هر نوع فعالیت جسمی یا ذهنی است که در لحظه معرفی حواس ما را به خود مشغول میکند.
ما آدمها در مدت کوتاهی آموختههایمان را از یاد میبریم.وضعیت ذهنی ما در لحظه معرفی تأثیر زیادی در چگونه گوش دادن و به خاطر سپاردن اسم آن فرد دارد.
بهعبارتدیگر، وقتی هیجانزده، گیج، مضطرب، سراپا عدم اعتمادبهنفس یا در حالت تدافعی و پرخاشگری هستیم، به خاطر سپاری اسم افراد بسیار مشکل میشود.
اگر ذهنمان به چیز دیگری مشغول باشد، اسم طرف مقابل را فراموش میکنیم.اغلب ما هنگامیکه دیگری مشغول معرفی خودش است، به این فکر میکنیم که وقتی نوبت ما رسید چه بگوییم یا نگرانیم به چشم او چگونه به نظر میرسیم.
این افکار در ما اضطراب ایجاد میکند.این اضطراب، به ادامه گفتگو نیز سرایت پیدا میکند.درنتیجه باعث میشود گفتگو بهخوبی ادامه پیدا نکند.
[alert type=”success”]داستان:در سفرهای طبیعتگردی رسم بر این است که بعدازاینکه اتوبوس به سمت مقصد راه میافتد، تکتک مسافران بهنوبت جلوی اتوبوس میروند و خودشان را معرفی میکنند.مسافران،اسم، فامیل و شغلشان را میگویند.همچنین آنها از علاقهمندیهایشان تعریف میکنند؛بهترین سفرشان را میگویند و بهترین فیلم یا کتابی که تاکنون خواندهاند را معرفی میکنند.[/alert]
هر وقت این مراسم شروع میشد، بهجای اینکه اسم همسفرانم را یاد بگیرم و از علاقهمندیهایشان آگاه شوم تا بتوانم در طول سفر سر صحبت را با آنها در این زمینه باز کنم، مدام به این فکر میکردم که اگر نوبت من شد،چه بگویم؟ کدام سفر را تا حالا دوست داشتم؟بهترین کتابی که خواندم چه هست؟بهترین فیلمی که دیدهام چیست؟
این افکار باعث میشد وقتی مراسم معرفی به پایان میرسید، اسم هیچکدام از همسفرانم که قرار است چند روز در کنار هم باشیم، یادم نماند.درنتیجه در طول سفر با شرمندگی سمتشان میرفتم و میگفتم راستی اسم شما چی بود؟
بنابراین در زمان معرفی، همه حواسمان را روی اسم آن فرد متمرکز کنیم.در این هنگام، مستقیم در چشمانش نگاه کنیم،لبخند بزنیم و دستانش را به گرمی بفشاریم.سپس بگوییم از آشنایی با تو خوشحالم خانم یا آقای فلانی.تکرار دوباره ی اسم او حین گفتگو،باعث می شود تا بهتر خاطرمان بماند.این حرکات نشاندهنده این است که ما به او توجه میکنیم و مایلیم نامش را یاد بگیریم.
اگر متوجه اسم او نشدیم،چهکار کنیم؟
تا حالا برایتان پیشآمده وقتی کسی اسمش را میگوید، متوجه اسم او نشده باشید؟
در ایران بعضی اسم یا فامیلیها تلفظ سختی دارند.در اینجور مواقع بهتر است بگوییم، اسمتان را درست نشنیدم،میشود دوباره بگویید؟برای اینکه متوجه شویم اسم او را درست شنیدهایم،حتماً اسم او را تکرار کنیم.وقتی در طول گفتگو نام او را دوباره تکرار کنیم،در خاطرمان میماند.مثلا اگر اسمش را گفت معتمد پویا هستم،بگوییم:خیلی خوشبختم خانم معتمد پویا،باعثه افتخاره در خدمتتون هستم خانم معتمد پویای عزیز.بعد دو سه دقیقه بعد،دوباره اسمش را تکرار کنیم.
اگر همان موقع زرنگ باشیم و اسمش را روی کاغذ بنویسیم،بهتر یادمان می ماند.
ممکن است در طول معرفی حواسمان پرت شود و اسم طرف مقابل را فراموش کنیم.در این زمان لازم است بگوییم، ممکن است دوباره اسمتان را بگویید؟
اگر آشنایی را میبینیم اما اسم او را به خاطر نمیآوریم،چه کنیم؟
تا حالا برایتان پیشآمده یکی از همکلاسیهایتان را در خیابان دیده باشید،اما اسم او را به خاطر نیاورده باشید؟
در اینجور مواقع احتمال اینکه او اسمش را دوباره بگوید خیلی کم است.اگر خودمان اسمش را از او نپرسیم، در تمام طول گفتگو ذهنمان به این مشغول میشود که اسم او چیست.با وجود این مشغولیت ذهنی دیگر به حرفهایش خوب گوش نمیدهیم.
پس بهتر است بگوییم، متأسفم، اسمت را به خاطر نمیآورم،لطف میکنی اسمت را بگویی؟
این مسئله برای معلمان پس از دیدن شاگردانشان یا پزشکان بعد از دیدن بیمارانشان خیلی پیش میآید.
مادر من معلم بازنشسته است. گاهی برای او پیش میآید که شاگردان قدیمیاش را در خیابان میبیند اما اسم آنها خاطرش نمیآید.آن شاگرد در حین گفتگو با مادرم فکر میکند که معلم مهربانش اسمش را میداند و هیچ اشارهای به اسمش در طول گفتگو نمیکند.مادرم هم خجالت میکشد که بگوید اسم او را به خاطر نمیآورد.درنتیجه در تمام طول مکالمه، برای یادآوری اسم او تلاش میکند.حالا اگر من هم همراه مادرم باشم، اوضاع بدتر میشود.چون مادرم بدون دانستن اسم شاگردش، نمیتواند او را به من معرفی کند.
[alert type=”danger”]نکته مهم:وقتی آشنایی را میبینیم، حتی اگر فکر میکنیم اسم ما را میداند،گفتن دوباره اسممان خیلی اهمیت دارد.با این کار، آنها را از مخمصه به یادآوردن اسممان، نجات دادهایم.بنابراین فکر نکنیم اگر کسی قبلاً ما را دیده است، اسممان را هم به خاطر دارد.[/alert]
[alert type=”danger”]نکته مهم: بدون دانستن اسم کسی، وارد گفتگو با او نشویم.[/alert]
چگونه اسم افراد را به خاطر بسپاریم؟
در سخنرانی که در یک سازمان داشتم، روشهای به خاطر سپاری اسم افراد را توضیح دادم.به خاطر سپاری نام افراد از راه ربط دادن اسم به چیز دیگر،صورت میگیرد.این کار، نیاز به تمرین و تمرکز زیادی دارد.اما نتیجه آن عالی است.
چگونه اسم افراد را به خاطر بسپاریم؟
ویژگی برجسته فرد را به اسم او ربط دهیم
وقتی کسی به ما معرفی میشود، تا قبل از اینکه شروع به صحبت کنیم، وقت کافی برای تعیین و برگزیدن ویژگی برجسته طرف مقابل را داریم.بهعبارتدیگر،در این فرصت هر چیز یا حرکتی که آن فرد را نزد ما از دیگران متمایز میکند، به خاطر بسپاریم.
این ویژگی برجسته، معمولاً همانی است که در وهله اول متوجه آن شدهایم که به آن سرنخ گفته میشود.کافی است آرام باشیم و تمام توجهمان را به آن فرد معطوف کنیم.این ویژگی میتواند شامل مشخصات جسمانی، حالات چهره، ویژگیهای رفتاری، حرکات، تن صدا یا حتی سر و وضع ظاهری او باشد.سپس این ویژگی برجسته آن فرد را به اسمش ربط دهیم.
مثال:
- ویژگی برجسته ریحانه خانم، چشمان سبز است.رنگ سبزیخوردن ریحان هم سبز است.پس چشمان ریحانه خانم را به سبزیخوردن ریحان ربط میدهیم.
- رنگ پوست مهسا خانم، سفید است.اول اسم مهسا، مه است.مه همان،ماه است.رنگ ماه، سفید است.پس رنگ پوست سفید مهسا خانم را به مه ربط میدهیم.
- آوا خانم، صدای خوبی دارد.کلمه آوا به معنی آهنگ صدا است.پس صدای خوش آوا خانم را به اسم آوا ربط میدهیم.
- چهره بهار خانم، شاداب است.در فصل بهار، گیاهان شاداباند.پس شادابی بهار خانم را به اسم بهار ربط میدهیم.
- لبخند عسل، شیرین است.عسل خوردنی هم شیرین است.پس لبخند عسل خانم را به اسم عسل ربط میدهیم.
- پوست پرنیان کوچولو، نرم و لطیف است.اول اسم پرنیان، پر است.پر، لطیف است.پس لطافت پرنیان کوچولو را به اسم پرنیان ربط میدهیم.
- نگین خانم، روی دندانش نگین دارد.در اینجا سرنخ، نگین دندان است.پس نگین دندان را به اسم نگین ربط میدهیم.بنابراین دفعه بعد که نگین دندانش را دیدیم، یادمان میافتد اسمش نگین است.
اسم فرد را به یک شی ء تصویری ربط دهیم
مثال:
- اگر اسم کسی هما است، میتوانیم او را به شکل پرندهٔ هما که در حال پرواز است،تصور کنیم.
- اگر اسم کسی سهند است، میتوانیم او را به شکل رشته کوه قوی و استوار سهند، تصور کنیم.
- اگر اسم کسی آرش است،میتوانیم او به شکل آرش کمانگیر در تاریخ، تصور کنیم.
- حسن آقا مو ندارد.حسنکچل هم مو ندارد.پس حسن آقا را بهصورت حسنکچل قصهها تصور میکنیم.
- اسم یکی آتنا است.این اسم ما را به یاد پیتزایی سر کوچه که اسمش پیتزا آتنا است میاندازد.پس اسم آتنا را به شکل پیتزا آتنا تصور میکنیم.
- فامیلی کسی،آهویی است.او را بهصورت آهویی که در حال دویدن است،تصور میکنیم.
ویژگی رفتاری فرد را به نامش ربط دهیم
مثال:
- کسی که خندهروست، فامیلیاش خوشاخلاق است.خندهاش ما را یاد فامیلی خوشاخلاق میاندازد.پس خنده او را به فامیلی خوشاخلاق ربط میدهیم.
[alert type=”warning”]نکته:گاهی ممکن است رابطه بیادبانهای به ذهنمان برسد که شایسته آن فرد نیست.یادمان باشد هدف ایجاد رابطه، به خاطر سپاری نام او است.این کار، بههیچوجه بیانگر افکار و احساسات ما نسبت به او نیست.پس رابطه اهانتآمیز هم بکار میآید، چون هیچوقت به او نخواهیم گفت که چگونه اسمش را به خاطر میآوریم.طرف مقابل، تنها از اینکه اسمش را به یاد میآوریم، خوشحال خواهد شد.[/alert]
یاد دوست قدیمیمان با همین اسم بیفتیم
وقتیکه با کسی آشنا میشویم، فوری به یاد کس دیگری با همان اسم بیفتیم و این دو را به هم ربط دهیم.
بهترین کار این است که اولین نفری را که به یاد آوردیم انتخاب کنیم و از خود بپرسیم بهطور مثال زهرای جدید چه شباهت ظاهری و رفتاری با زهرای عمه مهری دارد؟آیا چشم و ابروی هردو زیباست؟تفاوتهایشان در چیست؟بهطور مثال آیا رنگ موی زهرای جدید، قهوهای ولی رنگ موی زهرای عمه مهری، مشکی است؟
[alert type=”info”]اقدامک:دفعه بعد که کسی اسمش را به شما گفت، با یکی از روشهای گفتهشده در این فصل، اسمش را به یکچیز دیگر ربط دهید.[/alert]
اگر در مورد ربط دادن یک اسم به یکچیز دیگر، مثالهای جالبی به ذهنتان میرسد،خوشحال میشوم در قسمت نظرات با من در میان بگذارید.
اسم کسی را مخفف نکنیم
اگر بهطور مثال یک نفر خود را فرزانه معرفی کرد، ما او را فری صدا نکنیم.اگر فرزانه، اینطوری دوست داشت، از اول خودش را فری معرفی میکرد.پس بدون اجازه کسی اسم او را مخفف نکنیم.
[alert type=”success”]داستان: یکبار دیدم دوستم به کسی که اسمش فاطمه است،گفت چطوری فاطی جان؟فاطمه با ناراحتی پاسخ داد: من فاطمه هستم نه فاطی.[/alert]
اسم کسی را اشتباه نگوییم
آدمها از اینکه کسی اسم آنها را اشتباه بگوید، ناراحت میشوند.قبل از خواندن اسم کسی را از روی نوشته،اگر دیدیم به تلفظش شک داریم،نخوانیم و بگوییم: اینه؟بلکه بهتر است قبل از خواندن اسم از او بپرسیم: میشه تلفظ درست اسمتون رو بگید که یه وقت خدایی نکرده،اشتباه نگم؟
اگر تلفظ اسم کسی سخت است، تلاش کنیم تا بالاخره آن را درست بگوییم.
[alert type=”success”]داستان: بهاشتباه اسم دخترانه رامیسا را رامیتسا تلفظ میکردم.بنابراین تلاش کردم تا بالاخره حرف ت را حذف کنم.[/alert]
[alert type=”info”]فامیلی من معتمد پویا هستند.خیلی از آدم ها به اشتباه، آن را معتمد آریا ، معتمد پور ، معتمد نیا صدا می کنند! پس حواسمان باشد،پسوند فامیلی ها را درست بگوییم.[/alert]
اگر اسم کسی را اشتباه بگوییم،او با خودش می گوید:تو که هنوز اسمه منو خوب بلد نیستی،چطوری می خوای با من ارتباط بگیری؟
پس مراحل به خاطر سپاری اسم افراد، بهصورت زیر است:
1-در طی معرفی، مستقیم به چشم طرف مقابل نگاه کنیم و لبخند بزنیم.
2-تمام توجه و حواس خود را به مراسم معرفی معطوف کنیم.
3-با دقت گوش دهیم و بلافاصله اسم آن فرد را تکرار کنیم.یا همان موقع روی کاغذ بنویسم.
4-به فرد دیگری که همان اسم را دارد، فکر کنیم.
5-بلافاصله با اسم آن فرد و مشخصه بارزش یا هر چیز دیگری که ما را در به یادآوردن اسم کامل یا بخشی از اسم او کمک میکند، یک تصویر ایجاد کنیم.اولین تصویر اعم از ستایشگرانه یا اهانتآمیز، بهترین تصویر است.
6-اگر آن تصویر چندان ماهرانه و تحسینآمیز یا مرتبط و معنیدار نیست، نگران آن نباشیم.
7-در طول گفتگو، چند بار اسم او را در اول سؤالهایمان به زبان بیاوریم.حواسمان باشد در این کار زیادهروی نکنیم.
8-اگر اسم او را فراموش کردیم یا در همان اول درست نشنیدیم، از او خواهش کنیم اسمش را تکرار کند.
9-با جمله حافظه به خاطر سپاری اسم افراد در من بد است، خود را توجیه نکنیم.
10-دلیل اصلی فراموشی اسم افراد، موانع ذهنی و تداخل است.
[alert type=”info”]در این مقاله یاد گرفتیم: چرا اسم افراد را فراموش میکنیم؟ اگر متوجه اسم او نشدیم، چهکار کنیم؟ اگر آشنایی را میبینیم اما اسم او را به خاطر نمیآوریم، چه کنیم؟ چگونه اسم افراد را به خاطر بسپاریم؟ اسم کسی را مخفف نکنیم اسم کسی را اشتباه نگوییم[/alert]
بخشی از کتابم به نام جرقه
جهت تهیه کتاب جرقه،به لینک زیر مراجعه نمایید:
سلام مریم خانم ، خداقوت ازینکه در یادگیری و درست ادا کردن اسم دوستان و اطرافیان آموزش دادید سپاسگزارم از خداوند آرامش و سلامتی و ثروت براتون آرزو دارم.
سلام آقا ایوب.
خوشحالم که رضایت دارید.
ممنونم از لطف و محبت شما.