سبد خرید

الگوبرداری از افراد موفق: از شکست تا پیروزی

الگوبرداری از افراد موفق: از شکست تا پیروزی
5/5 - (1 کاربر)

تا حالا شده در بین اقوام یا آشنایان، افرادی را دیده باشید که بدون اینکه همه اش در حال کتاب خواندن یا کلاس های آموزشی رفتن باشند، موفق هستند؟ خیلی از افراد موفق، آدمهایی نیستند که همه اش در حال آموزش دیدن و کلاس رفتن باشند. آنها در زندگی شان از مهارت الگوبرداری از افراد موفق استفاده می کنند.

الگوبرداری از افراد موفق، موضوعی است که در دنیای امروز بسیار مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از افراد، به امید رسیدن به موفقیت، به دنبال الگوهایی در زندگی خود هستند. اما آیا الگوبرداری از افراد موفق، واقعاً کلید موفقیت است یا تله‌ای برای مقایسه و ناامیدی؟

الگوبرداری چیست؟

در بسیاری از علم ها، از ابتدا آن علم شکل نگرفته است که بعداً بر اساس آن، رفتاری به وجود بیاید. بلکه این موضوع، بر عکس است. یعنی دانشمندان توانسته اند از رفتار بهترین ها، الگوبرداری کنند. آنها با این الگوبرداری، آن علم را تولید کرده اند.

بطور مثال تولید علم ارتباطات به همین صورت است. علم ارتباطات اینگونه نبوده است که ابتدا یک نفر راجع به ارتباطات بنویسد و بعد دیگران هم از روی آن اجرا کنند و موفق شوند.

بلکه علم ارتباطات به این صورت شکل گرفته است که دانشمندان، افراد موفق در ارتباطات را بررسی کرده اند. افرادی که علاوه بر دوست داشتنی بودن، روی اطرافیانشان اثر می گذارند.

دانشمندان با دقت بررسی کرده اند که این افراد چگونه رفتار می کنند و چه کارهایی را انجام می دهند. سپس بر اساس این بررسی ها، علم ارتباطات شکل گرفته است.

مثال دیگر، علم سخنرانی است. علم سخنرانی خودش به تنهایی معنا ندارد. بلکه از بهترین سخنران ها الگوبرداری شده تا به اینجا رسیده است.

نکته: اگر کسی در یک کاری موفق شده، بی شک ما هم می توانیم در آن کار موفق شویم. قبول دارید؟

بنابراین بهتر است ما هم در تمام مراحل زندگی، از افراد موفق الگوبرداری کنیم. الگوبرداری سه شرط دارد.

الگوبرداری از افراد موفق

شرط های الگوبرداری

شرط اول الگوبرداری- کُپی برداری نباشد

شرط اول این است که الگوبرداری، کُپی یا تقلید کردن محض نباشد. یعنی اینطور نباشد که دقیقاً همان کاری را که آن فرد انجام می دهد، ما هم  انجام دهیم. در حقیقت الگوبرداری با کُپی کردن، متفاوت است. بنابراین بهتر است فقط ویژگی های مناسب با خود را انتخاب کرده و اجرا کنیم.

بطور مثال بعضی ها دقیقاً به همان روش فرد مورد نظر، از مهمانان عروسی پذیرایی می کنند. در صورتی که ممکن است پذیرایی از مهمانان عروسی به صورت سلف سرویس مناسب با فرهنگشان نباشد. شاید در برخی فرهنگ ها روش پذیرایی دیس پرسی بهتر باشد. نظر شما چیه؟

کُپی کاری یا تقلید، نشان دهنده ی عدم بلوغ است. شاید شما هم دیده باشید بچه هایی را که بدون اینکه فلسفه ی پشت نماز خواندن را بدانند، ادای نماز خواندن والدینشان را در می آورند.

بنابراین بهتر است فلسفه ی پشت هر کاری را که می خواهیم از آن الگوبرداری کنیم، بدانیم. جوری که وقتی دیگران می پرسند: چرا؟ دلیل خوبی برایش داشته باشیم.

تقلید، کورکورانه است اما الگوبرداری نه. بطور مثال چون همه دماغشان را عمل کرده اند، او هم دماغش را بدون اینکه نیاز داشته باشد، عمل می کند. یا مثل تقلید کورکورانه از مُد، بدون اینکه مدل یا رنگ آن لباس، به او بیاید.

شرط دوم الگوبرداری- پیدا کردن یک الگوی درست

شرط دوم، پیدا کردن یک الگوی درست است. بطور مثال بعضی از افراد برای گرفتن حق خود، رفتارهایی مثل داد و فریاد کردن را از افراد خشمگین یاد گرفته و بروز می دهند. در صورتی که بهتر است برای حق گیری، روش گفتگوی محترمانه، قاطعانه و منصفانه را بیاموزند و پیش بگیرند.

یا مثلاً بعضی از خانم ها برای با حال بودن، از شوخی ها و تکیه کلام هایی که مخصوص آقایان هست، استفاده می کنند. درصورتی که استفاده ی زیاد از طنز برای آقایان، نقطه قوت است، اما برای خانم ها نقطه قوت نیست. این موضوع تقریباً در همه جای دنیا صدق می کند و فقط مختص کشور ایران نیست. پس تکیه کلام های مردانه از جذابیت زنانه می کاهد.

پس بهتر است الگوی درست مناسب خود را انتخاب کنیم.

شرط سوم الگوبرداری- چند بُعدی

شرط سوم این است که چند بُعدی الگوبرداری کنیم. ما نمی توانیم بگوییم من می خواهم همه ی جنبه های زندگی ام دقیقاً شبیه این آدم باشد. پس بهتر است در هر کدام از ویژگی ها، از یک نفر متفاوت الگوبرداری کنیم.

بطور مثال من برای سبک پوشش و آراستگی، از کیت میدلتون الگوبرداری می کنم. برای روش تدریس، از استاد محمد پیام بهرام پور الگوبرداری می کنم. برای نظم دادن به وسایل، از خانم ماری کندو الگوبرداری می کنم.

هشدار: یادمان باشد الگوها را به اسطوره یا بُت تبدیل نکنیم. یعنی آنها را افراد کاملی ندانیم که با دیدن اولین نقصشان از آنها متنفر شویم. هیچ انسانی کامل نیست. هر انسانی ویژگی های مثبت و منفی را در کنار هم دارد.

نکته: فقط ظاهر زیبای الگو را نبینیم. بدانیم که پشت هر الگوی زیبایی، تلاش و سختی ها فراوان وجود دارد.

من دیده ام بعضی از افراد، دلشان می خواهد مثل دوستشان که کلاس آموزش ارتباطات رفته، رابطه ی خوبی با همسرشان داشته باشند. بعد که متوجه می شوند برای داشتن ازدواج موفق نیاز به تمرین زیاد، سختی کشیدن و ترک عادت های اشتباه قبلیست، منصرف می شوند. آنها نمی دانند که هر چیز خوبی حتی یک رابطه ی موفق، با تلاش و زحمت فراوان به دست خواهد آمد.

یا بطور مثال وقتی یک نفر خوب صحبت می کند، می گوید: خوش به حالش، چه بیان خوبی داره. پشت هر خوش به حالش، کلی بهاء وجود دارده که پرداخت شده. به نظر شما چند نفر حاضرند مثل او به صورت مستمر، تمرینات فن بیان را تمرین کنند؟ احتمالاً تعدادشان خیلی کم است.

الگوبرداری، یکی از اصلی ترین مهارت های افراد موفق است. بسیاری از افراد موفق، اشخاصی نیستند که همه اش در حال آموزش دیدن و کلاس رفتن باشند.

شاید شما هم مثل من در بین اقوام یا آشنایان، این جور آدم ها را دیده باشید. فکر می کنید چرا اینطوری هستند؟ دلیلش این است که آنها مهارت الگوبرداری را یاد گرفته اند. آنها افراد موفق در تخصص خود را پیدا می کنند. بعد دقیقاً از این اشخاص الگوبرداری می کنند و راه آنها را پیش می گیرند.

یادمان باشد قرار نیست الگوها خیلی بزرگ باشند. مثلاً با خود بگوییم: الگوی مهارت های ارتباطی من مثل شوهرخاله باشه، چون دوست دارم مثل او با دیگران حال و احوالپرسی کنم. الگوی سواد مالیم، داییم باشه، چون اثبات شده که اون خوب می دونه چه کار کنه، شم اقتصادی داره.

الگوی ازدواج موفق، دوستم باشه. الگوی تربیت فرزند، همسایه باشه. الگوی آشپزی و پذیرایی، عمه باشه.

پس از خودمان بپرسیم: من از این شخص چه چیزهایی رو می خوام یاد بگیریم و چه چیزهایی رو نمی خوام یاد بگیرم؟

اقدامک: سه نفر را به عنوان الگو برای خودتان مشخص کنید.

خبر خوب این است که به محض اینکه الگوهایمان را مشخص می کنیم، دائماً در حال یادگیری خواهیم بود. آدم زرنگ از هر چیزی یاد می گیرد. حتی ممکن است شاهد رانندگی یک نفر دیگر باشیم و از دست فرمان خوبش یاد بگیریم. تا حالا این اتقاق برای شما پیش آمده؟

پس با الگوبرداری، روز به روز در تمام زمینه های زندگی تغییر می کنیم و بهتر می شویم.

تا حالا آدم های شصت هفتاد ساله ای را دیده اید که هنوز مثل بچه ها رفتار می کنند؟ انگار زندگی هر سالشان، هیچ فرقی با سال قبل ندارد. نکته ی مهم این است که سن و سال، عامل اصلی باتجربه بودن نیست. قبول دارید؟

ما به جای شکست خوردن های زیاد، می توانیم از شکست های دیگران یاد بگیریم. بنابراین برای کسب تجربه، نیاز به مدت طولانی شاگردی کردن نیست، نیاز به سال های سال کار کردن نیست. بدون داشتن سن بالا، شکست های زیاد، مدت کار طولانی و شاگردی کردن زیاد، با الگوبرداری، در هر زمینه ای می توانیم با تجربه شویم.

با الگوبرداری می توانیم در سی سالگی، به اندازه ی دویست سال تجربه داشته باشیم. قبول دارید؟

پس از هر کسی، بهترین آدم ها، بدترین آدم ها یا حتی آدم معمولی ها می توانیم یاد بگیریم.

الگوبرداری از افراد موفق

روش الگوبرداری از افراد موفق

برای الگوبرداری از افراد موفق، از خودمان بپرسیم: این آدم چه کار کرده که سرمایه دار شده، چه کار کرده که ثروتمند شده؟ این آدم موفق، چه کار کرده که به اینجا رسیده؟ 

این آدم چه کار می کند که رابطه خوبی با همسرش دارد؟ مثلاً او به خاطر توجه نشان دادن به علائق همسرش، رابطه ی خوبی را با او دارد.

این آدم چه کار کرده که در اینستاگرام اینقدر فالوور دارد؟ این آدم چطوری خشمش را کنترل می کند؟ این آدم چطوری اینقدر آرامش دارد؟ این آدم چطوری خانه و ماشینش همیشه مرتب و تمیز است؟

روش الگوبرداری از افراد معمولی و ناموفق

برای الگوبرداری از افراد ناموفق، از خودمان بپرسیم: چطوری مثل این شخص، بد یا معمولی نباشم؟ من چه کار می تونم بکنم که مثل اون اینقدر خسته کننده نباشم؟ این آدم ناموفق چه کار کرده که به اینجا رسیده؟ بطور مثال در اثر بی توجهی به علائق همسرش، کارشان به جدایی عاطفی کشیده شده است. یا این آدم به خاطر نداشتن سواد مالی، ورشکست شده است.

گالیله( مخترع تلسکوپ): دیوانه ای را ندیدم که نتوان چیزی را از او آموخت.

ضرب المثل: پرسیدند ادب از که آموختی، گفت از بی ادبان.

یادمان باشد االگوبرداری از افراد ناموفق، به معنای انتقاد کردن از آنها نیست. این مسئله فقط به ما مربوط است و خودمان یاد می گیریم. پس ربطی به طرف مقابل ندارد.

قدم های الگوبرداری از افراد موفق

از خود سوال بپرسیم:

  • چه بخشی از این الگو به کارم میاد؟
  • چرا به کارم میاد؟
  • آیا واقعاً برام مفیده؟
  • آیا امکاناتش رو دارم؟
  • چه کارهایی رو بهتره انجام بدم؟
  • اولین قدم چیه؟ از چه زمانی؟

با پرسیدن این سؤالات، آن کار را حتی از خود آن فرد هم بهتر انجام خواهیم داد. طوری که حتی خود آن شخص هم متوجه نمی شود که از او الگوبرداری کرده ایم. او با خودش می گوید: این از من هم بهتره. بنده ی خدا خبر ندارد که الگوی ماست. مگر اینکه خودمان به او بگوییم.

دوستان خوبم در این مقاله آموختیم که الگوبرداری یعنی از هر کسی، چه بهترین آدم ها، چه بدترین آدم ها یا حتی افراد معمولی، می توانیم یاد بگیریم. یعنی در هر زمینه ای از تمام آدم ها، چه موفق و چه ناموفق می توانیم بیاموزیم. پس فقط الگوبرداری از افراد موفق نیست. الگوبرداری از افراد ناموفق هم هست.

برای الگوبرداری، از خود بپرسیم این آدم در این زمینه چه کار کرده که موفق شده؟ این آدم در این زمینه چه کار کرده که شکست خورده؟

دوستان عزیز مرا در اینستاگرام فالو کنید تا از مطالب آموزشی رایگان مفید در زمینه ی مهارت های ارتباطی بهره مند شوید. جهت فالو کردن، لطفاً روی لینک زیر بزنید:

اینستاگرام من

 

دیدگاه‌ها ۵